Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/pomo/translations.php on line 171 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/pomo/translations.php on line 171 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/pomo/translations.php on line 171 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/load.php on line 585 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/pomo/translations.php on line 171 Deprecated: Function create_function() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/pomo/translations.php on line 171 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Restwarmte de grootste onbekende factor? Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604

Restwarmte de grootste onbekende factor?

Zowel de grondstoffen die u inkoopt, als de producten die u verkoopt, zijn meestal net zo warm als de buitentemperatuur. De Wet van Behoud van Energie leert echter dat energie niet verloren gaat. Ook niet “na gebruik”. Dus alle energie die u er tijdens de productie in heeft gestopt, is als restwarmte verdwenen in de lucht of het oppervlaktewater.

restwarmteDat is jammer, want deze energie kost u veel geld.
Een globale inschatting?

U weet hoeveel restwarmte en op welke temperatuur u jaarlijks loost in het oppervlaktewater omdat u dat volgens de milieuwetgeving moet rapporteren. En u weet uw jaarlijkse energiekosten. Dan heeft u enig idee hoeveel energie er als restwarmte verloren gaat.

Het kan daarom flink lonen om de in- en uitgaande warmtestromen van uw productie-proces, de mogelijkheden en potentiële waarde ervan in kaart te laten brengen.

Onbekend = onbenut

De inzet van restwarmte wordt nu echter nog belemmerd door de onbekendheid ervan. Hoewel de meeste bedrijven goed op de hoogte zijn van de belangrijke parameters van hun productie, is hun kennis omtrent het benutten van restwarmte beperkt.

Zo is restwarmte bijvoorbeeld veelal op (veel) hogere temperatuur al uit het productieproces af te nemen en te gebruiken. Ook gaat veel energie verloren door het wegkoelen (bijvoorbeeld in airfins) en door onbewuste/ongecontroleerde warmteverliezen tijdens het productieproces.

warm waterOp basis van temperatuurniveaus en (daarmee verbonden) nog aanwezig arbeidsvermogen kunt u onder meer denken aan opties zoals:

  • Inzet in uw eigen proces (of dat van nabijgelegen bedrijven).
  • Inzet t.b.v. de productie van elektriciteit. Met moderne technologieën kan dit al met restwarmte vanaf circa 150 °C.
  • Inzet van restwarmte voor koeling, droogprocessen, (stads)verwarming, etc.
  • Inzet van restwarmte elders via leidingen of andere mobiele systemen.

IDEM projecten & advies BV helpt u graag bij het in kaart brengen van uw restwarmte-stromen, het identificeren van de mogelijke toepassingen en het bepalen van de economische haalbaarheid.

Ook bij het verder ontwikkelen (zoals dimensionering, vergunningen, subsidies) en realiseren van dergelijke projecten kan IDEM u assisteren.

Meer weten? Neem contact op met IDEM!

 

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /data/www/idembv.nl/www/wp-includes/formatting.php on line 3604